Интересни факти поврзани со регистрацијата на домени

Средба со министерот Иво Ивановски
Во моментов има преку 126,690,740 регистрирани домени во светот. Со секој изминат ден оваа бројка расте со тоа што се регистрираат околу 100,000 нови домени. Оваа бројка варира од ден во ден за 1000 плус или 1000 минус домени. Бројката на регистрирани домени може секој ден да се провери тука.

Се наоѓате во ситуација во која што штотуку добивте одлична идеја за бизнис, веб апликација или пак создадовте неверојатно ново софтверско решение. Сега се што треба да направите е да го одберете совршеното домен име за вашиот производ, но го добивате чувството дека речиси секое интересно домен име е веќе зафатено.
Затоа, проверете дали доменот кој што го имате замислено е веќе зафатен и направете го првиот чекор со регистрација на вашиот домен преку МКхост. Не заборавајте да ја искористите нашата роденденска промоција со која што добивате бизнис хостиг пакет+бесплатен домен.

Еве неколку интересни факти за регистрација на домените:

1. Сите можни комбинации на домен со три букви се веќе зафатени. Домените со три букви се популарни бидејќи е лесно да се запамтат, но регистрација на ваков домен е речиси невозможно или пак многу скапа. 1997 година е годината кога сите можни домени со три карактери и .com наставка биле зафатени.

2. Должината на домените може да биде од 3 до 63 карактери. Најпопуларната должина на домен име е всушност 11 карактери. Сепак лимитот од 63 карактери не ги спречило некои луѓе да ја искористат својата креативност како на пример: http://www.llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwyll-llantysiliogogogoch.com/ кој што претставува име на едно село во Велс или пак http://www.iamtheproudownerofthelongestlongestlongestdomainnameinthisworld.com/.

3. Иако Советскиот сојуз не постои уште од многу одамна, сепак сеуште постои можноста да се регистрира .su домен име. Регистрацијата на домени со оваа наставка продолжува да расте иако Советскиот сојуз е одамна распаднат.

4. Youtube.com е всушност регистриран на 14ти февруари 2005 година односно на денот на вљубените.

5. Сите домен имиња кои што се состојат од буквата а, од www.aaa.com до www.aaa….x63.com се веќе регистрирани.

6. Google.com всушност требало да биде Googol.com. Основачите на Google, Лари Пејџ и Шон Андерсон всушност планирале да ја крстат својата компанија “Googol” што е терминот кој што се користи за бројката 1 проследена од 100 нули. Кога го пребарувале терминот тие направиле мала грешка во спелингот и така бил регистриран официјалниот Google.com.

7. IANA или Интернет агенцијата за доделени бројки, ги поседува сите можни опции на домени за зборот examplе (пример). Па така www.example.com, www.example.net, www.example.edu и www.example.net се наоѓаат во нивна сопственост.

8. Дали знаевте дека вашиот домен може да биде укинат доколку вашите информации за регистрација не се точни и доколку не одговорите на барањата на регистрарот во рок од 15 дена?