Од сега МКхост со сервери во Македонија

Зошто хостинг услугите на сервери лоцирани во локалната област на посетителите е битна за Маркетинг и Е-Комерција?

МКхост сервери во Македонија
МКхост сервери во Македонија

Многумина корисници кога бираат хостинг компанија не знаат дека тоа има големо влијание врз нивниот маркетинг. Ова може да биде од голема важност доколку корисникот има онлине продавница која е базирана на географскиот регион.
Па да започнеме со објаснувањето зошто е битно да знаете однапред која е вашата “таргет група“, односно од каде се вашите посетители.

Повеќето интернет конекции се многу брзи при избор на хостингот, но сепак е важно каде физички е присутен серверот кај што ви е хостиран сајтот. Доколку стартувам е-продавница во Македонија и се фокусирам моите корисници да бидат од регионот,  многу е битно серверот да биде физички присутен во Македонија затоа што тогаш тој многу побрзо ке ги праќа информациите до моите корисници за разлика од корисниците ширум светот.  Со хостирање на сајт близу вашите корисници значително им го скратувате времето за пристапот до серверот. Можеби ова не ви звучи како битен фактор за успех во вашиот бизнис но голем број на студии заклучиле дека брзината на пристапот до серверот има големо влијание во развитокот на истиот. Овој вид на хостинг е битен и кај гејмерските сервери поради тоа што латенцијата ке биде мала и ке можат без никакви пречки и со тотално уживање да се играат online игри.  ( МКхост планира во блиска иднина нудење на Game сервери . )

Во поглед на маркетингот, исто така битно е  како Google и другите пребарувачи ве препознаваат. Физичката локација на серверот и наставката на доменот карактеристичен за секоја држава ве става на повисок ранг кај сурферите кои пребаруваат од иста геолокација.

МКхост официјално од 09.03.2009 започнува со нудење на хостинг услугите на сервери во Македонија, како и со пуштање на серверот во комерцијална употреба. Тест фазата на првиот МКхост сервер лоциран во Скопје помина успешно и брзината е задоволителна за нашите клиенти.

Од сега при нарачка на Linux хостинг пакетите ќе имате опција за избор на локацијата на серверот каде што ќе сакате да биде хостирана вашата веб страна. Секако, серверите во Америка остануваат во употреба и корисниците ќе може да го вршат изборот според нивна желба. Доколку пазарот што го лоцираат е надвор од Македонија, тогаш може да ја изберат опцијата за активација на хостингот на сервер во Америка. Доколку посетителите на сајтот ќе бидат Македонци или посетители блиску од балканот и пошироко може да ја изберат серверската локација во Македонија, со што латенцијата спрема хостинг-от и отварањето на веб страната за овие посетители ќе биде доста брзо.

Новите сервери во Македонија ќе ја имаат истата софтверска инсталација како досега, со вклучен cPanel контрол панел+Fantastico скрипти за лесна инсталација на одредени скрипти ( форуми, CMS системи како  Joomla и слично ).